PTCB Practice Test 2

Here is another free PTCB practice exam.  Be sure to work through as many PTCB practice questions as possible to prepare for your exam.  When you get a question wrong make sure you review the explanation carefully.

Congratulations - you have completed . You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
An order is written for 500 mL of NS to infuse at 40 gtt/min.  How long would it take to infuse the NS if the set delivers 10 gtt/mL?
A
40 minutes
B
125 minutes
C
100 minutes
D
50 minutes
Question 1 Explanation: 
10 gtt/mL means 10 drops per mL. So for 500 mL you will get: 10 X 500 = 5,000 drops. The flow rate is 40 gtt/min, which means 40 drops per minute, so divide total drops by 40 to get the number of minutes: 5,000/40 = 125.
Question 2
A drug is recalled by the FDA, but the problem is unlikely to cause any adverse health reactions.  What type of recall would this be?
A
Class IV
B
Class II
C
Class III
D
Class I
Question 3
What is the brand name for aripiprazole?
A
Abilify
B
Prevacid
C
Zyprexa
D
Clozaril
Question 4
Convert 5.5 kg to pounds.
A
12.1 lb
B
0.55 lb
C
1.21 lb
D
55 lb
Question 4 Explanation: 
A kilogram is equal to 2.2 pounds. 5.5 X 2.2 = 12.1
Question 5
According to federal law, DEA forms need to be maintained for ____ years.
A
1
B
2
C
5
D
7
Question 6
Laminar flow hoods must be certified every ___ months.
A
3
B
24
C
6
D
12
Question 7
An order is written to administer 2 liters of an IV fluid over 18 hours.  What will the flow rate be?
A
111 mL/hr
B
101 mL/hr
C
56 mL/hr
D
83 mL/hr
Question 7 Explanation: 
Divide the volume by the time to get the flow rate: 2 liters equals 2,000 mL. 2000/18 = 111.1 mL/hr
Question 8
What type of drug is loratadine?
A
Expectorant
B
Decongestant
C
Antihistamine
D
Antitussive
Question 9
Which of the following is NOT used to treat insomnia?
A
Chantix
B
Ambien
C
Xanax
D
Lunesta
Question 10
The percent equivalent of a 1:125 ratio is:
A
0.08%
B
0.8%
C
8.0%
D
12.5%
Question 10 Explanation: 
Percent means parts per hundred. 1/125 = x/100 which means 125x = 100 which means x = 0.8
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 10 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
678910
End
Return

 

Thanks for taking PTCB Practice Test 2.  We have lots of additional free study material here including our PTCB drug quizzes, abbreviation tests, and study guide information.

More Resources:

ShareShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on StumbleUponShare on RedditEmail this to someone